Universidad de Aysén

First place. Project under construction.

In few places is the much-needed articulation of the inhabitants seen as in Aysén, the collective work to build and shelter, to be able to coexist with nature. There is no point in facing it or offering resistance, because in these extreme places nature manifests itself with force. The inhabitants have known how to adapt to it, forging a strong character, but sensitive to their environment.

Understanding the prevailing architectural tradition in the place, based on the wisdom of making the most of the few available elements, is vital to designing a correct project.

The Campus is located in the eastern access of the city of Coyhaique, an international connection point for the region and an area of natural expansion of the region. This area in recent years has had a strong investment in infrastructure and is a strategic development pole. “A turning point between the vast territory and the City of Coyhaique, and an important point in its future development, allows, on the one hand, to complement the urban infrastructure with a park open to the community and, on the other, to set the guidelines for the future. development of Coyhaique. "

Growth in stages is proposed, placing the volumes in the upper part of the land, next to the road. With a great visual expansion to the distant Cinchao hills and the Coyhaique National Reserve. The chosen place, of north exposure, seeks to take advantage of the maximum solar thermal gain and the arrangement of the volumes, it aims to protect the exterior spaces between the proposed buildings from the wind. This place is dominated by a large meadow that plans to re-trees with native flora and pedestrian paths will be incorporated that run through the entire property and go down to the Coyhaique River.



The volumes were organized according to the tradition of the settlements and haciendas of the extreme south of Chile, by addition and grouping. Each volume has the resounding shape given by its use and the light condition that the program demands, nothing is superfluous, they lack ornaments and their relationship to each other are voids protected from the wind and loneliness.

Understanding the master plan as a concrete reality and taking into account the first stage in execution. We divide the program delivered into three large areas; Administration and Rectory area, a program that plays a central role in the master plan with its future growth. A second area of Lecture Hall and Laboratories. And an area of more inclusive and social programs within a university such as Libraries, Auditoriums and Exhibition Spaces today. These three areas are articulated in three programmatic blocks, which seek to respect the proposed master plan, distributing them in a connecting programmatic base and two “warehouses” buildings.



Climate Conditioning and Natural Ventilation:

It is a central concern in such extreme climates. The proposal to group the programs (guaranteeing the natural lighting of all the rooms), generating a simple volume, reduces the perimeter of the building to the maximum and with this the loss of heat. It is proposed to reinforce the thermal envelope with triple thermo panels in the glazed areas, so as not to lose the natural lighting, but also the temperature. The opaque closings are contemplated with insulated prefabricated elements with low thermal transmission. The air conditioning will be according to the system proposed in the master plan, which will feed the stage in execution and the new building. The recirculation of air, inside the warehouses, will be by convection through a system of ducts that take the hot air in the upper part and will be able to reinject it at the plinth level. Adjustable folding grilles on the roof will ventilate if necessary on hot days and will also allow the necessary air renewal.

Lighting and Solar Orientation:

Bioclimatic design takes into account climate and orientation to achieve an energy efficiency project. We have devoted special care to the ambient and lighting conditions of each of the volumes / programs, not only for the technical aspects, but also for the habitability of the buildings.

The use of natural lighting through the glass enclosures that allow light quality in the interior environments and reduction of additional energy consumption. It seeks to take advantage of solar gains to achieve thermally comfortable indoor environments throughout the year. The design of a glass roof allows the generation of an interior space that functions as a greenhouse, which can be controlled according to the climate and time of year.

In summer, it will be possible to eliminate the heat from the interior environment by means of casement windows at the upper end of the roof, while in winter the closed windows cause a convection effect that keeps the heat inside and will indirectly illuminate the spatiality of the rooms. ships.


Associated architects: Martin Schmidt / Francisco Cepeda / Alvaro Ramirez / Daniel Rojo / Carlos Cavagnaro.

Project Year: 2020

Land Area: 42,700 m2

Built Area: 7,400 m2

Location: Agricultural School Sector, Coyhaique Commune, Coyhaique Province, Aysén Region of General Carlos Ibañez Del Campo.