Casa Buchupureo


This small house is located in a remote tip of the south-central coast of Chile, specifically in Buchupureo, VIII Bío-Bío region. The project is developed in a dialogue with its surroundings, either by the materiality used, by the spatial development, as well as by the way of implantation on the site. The house sits on a steep slope through piles, which reduce the project's intervention on the ground, allowing the free flow of water.


This cabin develops 3 spatial situations that respond to the acts of rest. A room with its bathroom, a space that combines the living room with the kitchen and a terrace in the middle as an articulator of both. All spaces seek a panoramic view of the Pacific Ocean. The terrace functions as a reception space for the inhabitant, it is considered as an intermediate space since it is located between two interior spaces, providers of protection against the wind and allows coexistence in the extension of the ocean.

The structure, for the most part, is visible, giving the shape of the house. This is conceived with wood from the area (distinguished pine), this is how the partitions are made of distinguished pine, which were treated differently according to their role. For the structure of pillars and beams, pieces of 4 "x6", 2 "x6" and 2 "x5" were used. All were impregnated to provide protection against moisture. For the interior cladding, ¾ "x4" brushed pine was used without any treatment. Finally, for the exterior cladding, a 1 "x4" tongue and groove was used, which was painted with carbolineo.

The tectonics of the project establishes a close relationship with the local architecture using wood and 'slab' stone as the predominant materials. (Most of the fences in the area are built with flagstone and mud stone walls, as well as many baseboards from old houses).


The ceiling structure is made of wood and it was worked as a plane that folds slightly, which emerges from the structure of the walls, allowing its light to be reflected inside, generating a feeling of spaciousness. The flagstone was used to cover and protect the roof, in turn it was thought as an element of adaptation both at a cultural level (architecture of the place) and natural (elements of the landscape).


Associate architects: Alvaro Ramirez, Clarisa Elton

Project year: 2006.

Year of Construction: 2006-07.

Predominant Materials: Insigne Pine and Laja Stone.

Photography: Carlos Ferrer, Álvaro Ramírez and Clarisa Elton.